DIGITALNORWAY starter blockchain-forum

Les vår innføring i det du trenger å vite om bitcoin, kryptovaluta og blockchain i 2018 - og følg oppdateringene i vårt blockchain-forum.

Hva er din reaksjon hvis vi forteller deg om en ny digital teknologi som kan endre vårt samfunn på samme måte som inntoget av PC-en på 1970-tallet og internett i 1990-årene? En del eksperter mener at blockchain kan være en slik teknologi.

Så langt er teknologien mest kjent for valutaspekulasjon. I mediene har du trolig fått med deg hvordan kryptovalutaer – og særlig bitcoin – har skapt overskrifter etter å ha steget enormt i verdi det siste året – og igjen falt mye i verdi siden nyttår.

Men hva mer kan det egentlig være? Det er et spørsmål som opptar oss i DIGITALNORWAY. For de fleste kommer dette kanskje ikke til å være den mest sentrale teknologien i 2018. Likevel kan det allerede nå være fornuftig å legge ned en innsats for å forstå betydningen for din bedrift på litt sikt.

Derfor samler vi informasjon om blockchain og hva teknologien kan gjøre for oss. På nettsiden til vårt blockchain-forum, som nå bygges opp, finner du bakgrunnsartikler, nyheter og annen informasjon. Vi vil samle eksperter, teknologitilbydere, selskaper som har brukt teknologien selv og de som er interesserte. Er du en av dem, kan du melde melde din interesse for å bidra her.

Men hva dreier det seg egentlig om?

Egentlig er blockchain bare en datastruktur, og kan sammenlignes med en database. Forskjellen er at det ikke er et sentralt lager, og i stedet lagres informasjonen i hele nettverket.
For å forstå hva dette kan bety, må vi heve blikket: I århundrer har bankfolk, meglere og andre mellommenn vært tredjeparten som har garantert for transaksjoner. Slik er det også i dag. Selv om internett og nye digitale plattformer har gjort terskelen for samhandling mye lavere, er det fortsatt et viktig hinder for en «friksjonsløs» verden: Alle transaksjoner må garanteres av en tredjepart.

Blockchain har potensial for å løse dette. Enkelt forklart handler teknologien om å sikre transaksjonene gjennom at tusenvis av datamaskiner hver for seg garanterer gyldigheten til inngåtte avtaler, og garanterer at ingen har tuklet med den.

Dette betyr at det er mulig for to parter som ikke stoler på hverandre – eller kanskje ikke engang vet om hverandre – å gjøre en sikker transaksjon uten bruk av mellommann.

Dette er imidlertid kun en enkel bruk av teknologien. Schibsteds Fredrik Haga viser noe av potensialet i sin tekst om blockchain i Dagens Næringsliv: "når jeg går og kjøper meg en kaffe kan pengene jeg betaler i kassen umiddelbart gjøre følgende: betale for strøm i lokalet, betale lønn til ansatte i selskapet, skatter går til stat og kommune og utbytte går til aksjonærene i selskapet. En finansiell syklus som nå tar alt fra tre måneder til over et år skjer på under ett sekund og uten noen form for menneskelig interaksjon."

Og da har vi ikke en gang begynt å se på hva dette kan bety for verdikjeder og forretningsmodeller.

Så hva venter vi på nå?